fredag, juli 03, 2009

Har du tilgang til svarthyllblomster?


Hylleblomst-saft


Svarthyll-blomsten: Første bud på sommer. Ta vare på den i sirup. (Foto: Jonas Haarr Friestad)
Oppskriften står i boken Ville bær av Gudrun Ulltveit.

Ingredienser:
40-60 blomsterklaser av svarthyll
3 sitroner
2 l vann
2 kg sukker
20-25 g sitronsyre

Legg blomsterklasene i en romslig krukke eller bolle. Skjær sitronene i skiver. Kok opp vannet med sitronskivene og sukkeret.
Løs opp sitronsyren i laken og slå den kokende over blomstene. La krukken stå tildekket og kjølig i tre dager.
Sil saften og fyll den på rene, kalde flasker som lukkes straks.
Hvis oppbevaringsplassen ikke er kjølig nok, bør det tilsettes et kryddermål benzoesurt natron (fås på apoteket) i laken før den slås over blomstene. Eller saften kan fryses i passe porsjoner.
Jeg er så heldig å ha en snill nabo med et stooort svarthyltre i hagen, og selv om det allerede begynner å bli sent i blomstersesongen for svarthyll håper jeg du også har tilgang til disse deilige blomstene!
Jeg har kopiert opp oppskrift til dere til svarthyllblomst-saft, men om dere har friske blomster tilgjengelig kan dere også bruke disse til te. Je vil imidlertid anbefale å klippe bort det meste av stilker da disse har en ganske kraftig virkning på magen *kremt*.
Nydelig te som styrker immunforsvaret! Tørk dem gjerne og oppbevar blomstene på tette glass til vinterte mot forkjølelse!
Men tilbake til saften.
Denne er NYDELIG! Server den som smaksforsterker med Sprite og du har en nydelig aperitiff som kan serveres i ethvert selskap. Pynt gjerne med den i punsjbollen og nyt syn og duft av forsommer.
Bare husk å ikke kle bollen du lager saft i med plast, for da kan det hele mugne! Som vi fikk erfare i fjor sommer og 17l saft måtte kastes.....
Lykke til!

Ingen kommentarer: